הרגלי האינטרנט שלכם יכולים לקבוע האם תהיו אנשים שמחים


מאמר בבלוג Zen habits: גלישה באינטרנט יוצרת מציאות


בועז מזרחי | 18 ספטמבר, 2016

בכל פעם שאתם לוחצים על מקש במקלדת, מקליקים על העכבר או מעבירים אצבע על מסך הטלפון הנייד, אתם בונים לעצמכם מציאות. לא, המאמר הזה לא עוסק בטכנולוגיה של מציאות מדומה, אלא בעיצוב המציאות שלכם – האם תהיו אנשים מאושרים? האם תוכלו להתמודד עם אתגרים? האם יש לכם יכולת ליצור השקפה אופטימית?

כותב הבלוג Zen habits, ליאו בבאוטה, טוען כי בכוחנו לשלוט ולעצב את המציאות על ידי הרגלי הגלישה שלנו. צריכת אינטרנט מודעת ומתוך בחירה יכולה להפוך אותנו לאנשים שמחים, נינוחים ומלאי אופטימיות. אבל האם מציאות היא לא דבר קבוע ומוחלט?


מציאות אובייקטיבית ומציאות פנימית

התשובה של בבאוטה, שייסד את הבלוג כדי להטמיע וליישם הרגלי זן בחיי היומיום, היא שהמציאות היא אכן אובייקטיבית. אם אחליט שהקיר משמאלי איננו שם וארוץ לתוכו – המציאות תכה בפניי, וכך גם הקיר. אבל אני כן יכול לשנות את נקודת המבט שלי לגבי הקיר. "אנו נוטים לחשוב על המציאות כמשהו חיצוני ואבסולוטי", מסביר בבאוטה, "אבל כבני אנוש, המציאות מתעצבת על ידי התפיסה שלנו".

הוא ממחיש את ההבדל בין מציאות אובייקטיבית לבין מציאות פנימית באמצעות השמש. היא קיימת באופן ודאי, ועל כך אין עוררין (מבלי לרדת לתהומות פילוסופיות). אבל אם תשאלו את החקלאי, השמש היא מקור אנרגיה לפוטוסינתזה. אם תשאלו את המתרחצים בים, השמש היא כלי שיזוף. אם תשאלו את עוברי המדבר, השמש היא עול כבד מנשוא ואילו עבור תושבי סקנדינביה – מדובר באורחת מבורכת. האצטקים אף יאמרו לכם שהיא אל, ואילו עבור מדענים זהו לא יותר מכדור גזים.

פירמידת השמש במקסיקו – האצטקים יאמרו שהשמש היא אל.

מי מהם צודק? מה הכי קרוב לתאר את המציאות? כנראה שכולם צודקים: סביב מציאות אובייקטיבית אחת יכולות להתגבש המון מציאויות פנימיות. בבאוטה מאמין כי היום המציאות שלנו מתגבשת בעיקר באמצעות האינטרנט. החל מחדשות על העולם, דרך קשרים חברתיים, בידור ופנאי וכלה בהרחבת האופקים בכל נושא – האינטרנט הוא המקור הכי זמין והכי יעיל שלנו לקבל מידע. החיים שלנו מתרחשים במקביל במציאות הפיזית והווירטואלית, ולכן צריך להעניק לאינטרנט תשומת לב מיוחדת.


חופש הבחירה ושימוש מושכל

והבחירה מוטלת בקצות אצבעותינו. האתר שפתחנו, האפליקציה שהורדנו, ההודעה ששלחנו והחבר שאישרנו – כל אלה ילכו עמנו ויהיו שם כדי לקבוע את מצב הרוח ברמה השטחית ואת תפיסת המציאות ברובד העמוק יותר. עלינו לשקול: האם האתר שאנו קוראים עושה לנו טוב? האם כדאי לפתוח חדשות פעמיים בשעה? האם באמת צריך לעקוב אחר כמות הלייקים שיש על תמונות שלנו או של אחרים? לא רק האיכות חשובה אלא גם הכמות והתדירות. ככל שתבקרו ביותר אתרים שעושים לכם טוב ופחות באחרים, כך תהיה תפיסת המציאות שלכם חיובית יותר, והמודעות שלכם תהיה ממוקדת בערכים חיוביים.

אבל האם אין מקום לצריכת אינטרנט ניטרלית או אפילו שלילית? האם האינטרנט צריך להיות מעין קרקס וירטואלי שנמצא שם כדי לשמור אותנו שמחים בכל רגע נתון? אין תשובה חותכת. הסוד הוא למצוא את האיזון שנכון עבורכם. אבל העיקרון החשוב הוא המודעות לכוחו של האינטרנט בעיצוב המציאות ולחופש הבחירה שלכם.

כל בחירה כזו יכולה להטות את הכף לכאן או לכאן. בבאוטה לא בא לתת המלצות לאתרים טובים או לאפליקציות שימושיות – מטרתו לעורר מודעות. כל אחד יכול וצריך לקבוע לעצמו את הרגלי השימוש ברשת ומה הוא רוצה להשיג – איזו מציאות הוא רוצה ליצור באמצעות הכלי הנפלא שמכונה אינטרנט.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.