פס הקול של הטבע: ספריית הצלילים הגדולה ביותר של עולם החי


מאגר עצום של צלילים וקולות שיעזרו לכם להתחבר לטבע


בועז מזרחי | 30 אפריל, 2015

יום לחוץ? צריכים פסק זמן מההמולה? 10 דקות של ניתוק במעבה האמזונס לצלילי הציפורים האקזוטיות – ואתם כמו חדשים. אם לפעמים מתחשק לכם להחליף אווירה לכמה רגעים ולקפוץ לג'ונגלים של ברזיל, לסוואנות של קניה או לרכסי ההרים של ארצות הברית, כדאי שתכירו את ספריית מקאולי של אוניברסיטת קורנל – מאגר צלילי הטבע הגדול והעתיק ביותר בעולם.

כבר ב-1920 החלו ביולוגים מאוניברסיטת קורנל בניו-יורק להקליט קולות של בעלי חיים. הם התחילו בציפורים ועם הזמן דגמו עוד ועוד בעלי חיים, עד שיצרו את המאגר הכי גדול בעולם של צלילים מן הטבע.

מעל 9,000 סוגים של בעלי חיים הוקלטו עד היום, ולאחרונה המירו באוניברסיטה את הקולות לקבצים דיגיטליים והעלו למעלה מ-150,000 דגימות לספריית אונליין, הכוללת גם קטעי וידיאו רבים. הגישה לכל ההקלטות פתוחה לקהל הגולשים, המוזמנים לשוטט בין בעלי החיים ובתי הגידול השונים בעולם. אחת ההדגמות המרשימות לעבודה שנעשתה בפרוקיט היא ציפור גן עדן, מהעופות הססגוניים השוכנים בג'ונגלים של אינדונזיה:


איך עושה כלב ים?

כשמתחילים להאזין לבעלי החיים מגלים עולם שלם ומופלא של צלילים שנסתר עד כה מאוזנינו: גם אם אתם מכירים את בעל החיים עצמו, ייתכן מאוד שתהיו המומים לגלות איך הוא נשמע בטבע. אחת הדוגמאות המדהימות לכך מגיעה בדמות קולותיהם של כלבי הים המזוקנים החיים באזור הקוטב הצפוני, הנשמעים כמו מפגש עם חייזרים על מאדים:

אפילו בעלי חיים שאנו מכירים היטב יכולים להפתיע אותנו. שאגות האריה, למשל, כלל לא נשמעות כמו מה שאנו מדמיינים מהפתיח של סרטי MGM. האריות שואגים בקול שנשמע עד למרחק של 8 ק"מ והם עושים זאת לצורך תקשורת ולא מתוך תוקפנות:

הספרייה שופעת בצלילים משונים, ולעתים קשה להאמין שיצור חי מסוגל לייצר אותם. כדי לגלות את הדברים המעניינים בתוך מוזיאון הסאונד של האוניברסיטה יש כמה טריקים. הדבר הראשון שמומלץ לעשות הוא לפתוח את רשימת "המלצת הצוות" הנמצאת תחת לשונית Find, שם תגלו רשימה של 12 בעלי החיים שמפיקים את הצלילים המסקרנים ביותר, על פי דעת מומחים. למי שמצפה למצוא שם רק בעלי חיים אקזוטיים נדירים מחכות כמה הפתעות.

החיפוש המתקדם הוא אמצעי נוסף שדרכו ניתן להגיע למקומות ולבעלי חיים מעניינים. כאן תוכלו לחפש על פי מדינות, שמות בעלי החיים, זנים שונים ועוד פרמטרים רבים. כך, למשל, תוכלו למצוא דגימות שהוקלטו ביערות ובדרך כלל יספקו שפע של קולות מעניינים, או דגימות שהוקלטו בים וקרוב לוודאי יסקרנו אתכם.

דרך נוספת לסינון היא לחפש קטעי וידיאו – תוך צפייה בבעלי החיים עצמם תוכלו לבחור באלו המעניינים אתכם במיוחד. הבחירה בין קבצי וידיאו לאודיו נמצאת משמאל לשדה החיפוש. עצות נוספות תוכלו לקבל במדריך החיפוש של הספרייה.

אוניברסיטת קורנל מעודדת את השימוש בארכיון למטרות של מחקר, חינוך, שימור ואמנות, ולכן מאפשרת גישה חופשית והורדה בחינם של מגוון אלמנטים ומדריכים באתר. תוכלו להשתמש בצלילים ובקטעי הווידיאו כיד הדמיון הטובה עליכם, בין אם זה בשביל ללמד את הילדים, לגלות דברים קסומים או סתם לנוח לצלילי ציוץ הציפורים – אותן תוכלו לאתר באמצעות האפליקציה הזאת.

 

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.