מציאת משמעות לחיים נתפסה לאורך ההיסטוריה כמסע כמעט בלתי אפשרי. היא נכרכה במטרות נעלות ונתלתה באילנות גבוהים. ואולם, קיימת גם גישה טריוויאלית יותר, שחותרת למשמעות דרך הבחירות הקטנות של היומיום. המפתח? להתאים את הבחירות הללו לערכי הליבה שלנו.
האם יום נוסף בחיינו הוא רק רשימה של משימות ותחנות, או שאנו פוסעים בדרכנו מתוך חיבור עמוק למה שבאמת חשוב לנו? השאלה הזו – מהי המשמעות של לחיות את הערכים שלנו – נוגעת בכל אחד מאיתנו. הערכים שאנו מאמצים משקפים את מי שאנחנו, את החלומות שלנו, ואת הדרך שבה אנו מבקשים להשפיע על העולם שסביבנו.
הניסיון האישי שלנו, כמו גם מחקרים רבים בתחומי מדעי ההתנהגות, מראים שכאשר אנו תולים את תחושת המשמעות אך ורק בהישגים יוצאי דופן או ביעדים עתידיים, אנו עלולים להחמיץ את הרגעים הקטנים והיומיומיים שבהם מתרקמים החיים עצמם. במקום לחיות את ההווה, אנחנו מוצאים את עצמנו ממתינים – לעתיד שבו "הכול יסתדר", שבו "נהיה מאושרים באמת". הפילוסוף אלן דה בוטון כינה זאת "דחיית האושר" – אותה אמונה שנהיה מאושרים רק כשנשיג דבר מה מסוים, כשתתגשם המטרה. אך במציאות, הרגעים הטעונים במשמעות מתגלים לא פעם דווקא בשגרה, בקשרים האנושיים, בפעולות הקטנות הנובעות ממי שאנחנו ומה שחשוב לנו באמת.
לעומת זאת, אנשים שחיים את היומיום בהתאמה לערכיהם מדווחים על רמות גבוהות יותר של רווחה נפשית, של תחושת מימוש עצמי ושל קשרים חברתיים משמעותיים. אנשים שמחוברים לערכיהם חווים גם תחושה של חיבור לקהילה ולעולם שסביבם. ערכים הם הבסיס שעליו אנו בונים את החלטותינו, יוצרים מטרות ומוצאים תחושת כיוון. הם מחברים אותנו לזהות האישית שלנו ומעניקים לנו כוח להתמודד עם אתגרי החיים. לדוגמה, מחקריו של פרופסור שלום שוורץ מראים כי אנשים שזיהו בבירור את ערכיהם וחיו לפיהם חוו פחות קונפליקטים פנימיים, חיזקו את הביטחון העצמי שלהם והצליחו להתמיד במטרותיהם.
מחקרים אחרים מצביעים על כך שכאשר אנשים פועלים בהתאם לערכי הליבה שלהם ומיישמים אותם באופן עקבי בחיי היומיום, הם נוטים לחוות רמות גבוהות יותר של אושר, הכרת תודה וחוסן נפשי. יתרה מכך, חיים בהלימה לערכים האישיים תורמים להגברת המודעות העצמית, מחזקים את תחושת האותנטיות, תחושת כיוון פנימי ומסוגלות.
כשאנחנו חיים מתוך חיבור לערכים שלנו, החיים מקבלים עומק: רגעי השגרה הופכים למשמעותיים יותר, ואתגרי החיים – גם כשהם מורכבים – מרגישים כמו חלק ממסע עם מטרה. ערכים נותנים לנו עוגן פנימי, במיוחד בזמנים שבהם העולם בחוץ סוער. הם יכולים להיות המצפן שלנו בהחלטות קשות, ולשמש כקרקע יציבה שעליה אנו עומדים, גם כשנראה שהכול משתנה.
מהיכן מגיעים הערכים שלנו?
אבל מעבר למאמרים ולתיאוריות, שאלת הערכים היא שאלה שמבקשת מאיתנו לעצור לרגע ולהקשיב ללב. היא פוגשת אותנו ברגעים הכי אישיים של החיים. אולי תיזכרו בבחירה אמיצה שעשיתם — כזו שנבעה מתוך נאמנות לערכים שלכם, גם אם דרשה מכם לוותר על הדרך הקלה. אולי זה היה כשעמדתם לצד חבר בשעת משבר, כשבחרתם להקדיש זמן למשפחה למרות עומס בלתי נסבל, או כשבחרתם לא לוותר על חלום ישן שעדיין חי בכם. רגעים כאלה, שלפעמים נראים קטנים או שוליים, הם בעצם הרגעים שמשרטטים את קווי המתאר של מי שאנחנו באמת.
הערכים המלווים אותנו לא הופיעו יש מאין. לאורך הדורות, הוגים, מנהיגים ויוצרים ניסו להבין מה באמת חשוב – לעצמם, לחברה, לאנושות כולה. חלקם מועברים אלינו דרך חינוך, מסורת או סיפור משפחתי שנשמע שוב ושוב. אחרים נולדים מתוך התמודדויות אישיות, כשהחיים מציבים בפנינו שאלות כמו: מה באמת חשוב לי? מה אני לא מוכן להקריב?
"הרגעים הטעונים במשמעות מתגלים לא פעם דווקא בשגרה, בקשרים האנושיים, בפעולות הקטנות הנובעות ממי שאנחנו ומה שחשוב לנו באמת".
מתוך כך עולה השאלה, האם ערכים הם תוצר של מסורת וחינוך? או שמא הם נובעים מתוך השאלה הפנימית שכל אדם שואל את עצמו: איך נכון לחיות?
למעשה, אין כאן סתירה – שכן אלו שני קולות שמשלימים זה את זה. הערכים מעניקים לנו תחושת כיוון פנימי, כמו מצפן שמסייע לנו לקבל החלטות בהתאם למה שחשוב לנו באמת. ובאותה נשימה הם מגשרים בין העצמי לעולם ויוצרים תחושת רצף, לכידות ובהירות. כשאנחנו פועלים לפי הערכים שלנו, החיים מרגישים מובנים, לכידים יותר, שלמים יותר. לעומת זאת, כאשר יש פער בין מה שחשוב לנו לבין איך שאנחנו פועלים בפועל – נוצרת תחושת זרות, בלבול ולעיתים גם תסכול.
ככל שהחפיפה בין ערכי הליבה לפעולות שלנו גדולה יותר, כך עולה הרווחה הנפשית. צילום: Marc Sendra Martorell on Unsplash
כיצד להוציא מעולם הערכים שלנו את המקסימום?
עם זאת, לא תמיד קל לנו לחיות בהתאם לערכים שלנו – הסחות דעת, רשתות חברתיות או פשוט חוסר מודעות. התוצאה היא לעיתים קרובות פער בין מה שמשמעותי עבורנו לבין האופן שבו אנו חיים בפועל, מה שעלול ליצור תסכול או אפילו מצוקה רגשית.
לאור המרכזיות שלהם בחיינו, הפתיע אותנו לגלות כמה מעט מחקר מאפשר לנו להבין איך לשלב את הערכים באופן מיטבי בחיינו. לכן החלטנו להרים את הכפפה.
במחקר שערכנו חולקו משתתפים באופן רנדומלי לשלוש קבוצות: קבוצת ההתערבות, ובה התבקשו המשתתפים לזהות ערך מרכזי בחייהם, הסבירו מדוע הוא משמעותי עבורם והתחייבו לבצע פעולה משמעותית שמשקפת ערך זה במהלך השבוע שלאחר מכן; קבוצת האשרור, ובה המשתתפים התבקשו לזהות ערך מרכזי בחייהם, הסבירו מדוע הוא משמעותי עבורם, אך לא התחייבו לבצע פעולה משמעותית; וקבוצת הביקורת, שבה המשתתפים ביצעו משימה ניטרלית ללא קשר לערכיהם.
הממצאים הראו שהמשתתפים בקבוצת ההתערבות חוו עלייה בתחושת קוהרנטיות (משאב התמודדות במצבי לחץ), בתובנה עצמית (הבנה עמוקה יותר של הרגשות, ההתנהגויות והמניעים שלהם) וברווחה נפשית (שביעות רצון גבוהה יותר מהחיים ותסמינים מופחתים של מתח ודיכאון).
אז מה אפשר ללמוד מהמחקר לחיי היום-יום שלנו? כדי להפיק את מירב התועלות מחיים מבוססי ערכים יש צורך בשילוב של שלושה מרכיבים קריטיים:
- מודעות: כוללת זיהוי והכרה בערכים המובילים שלנו. משמעות לא עוברת בתורשה, והיא דורשת חקירה פעילה של הערכים שחשובים עבורנו מתוך התנסות בחוויות חיים ותחומי עניין. מחקרים מראים שאנשים שמתבוננים באופן קבוע על הערכים שלהם נוטים יותר לקבל החלטות מכוונות שמתאימות למטרות שלהם.
- אשרור הערכים: היכולת שלנו להסביר לעצמנו את ה"למה" שלנו – מדוע ערכים אלו חשובים לנו ואיך הם יכולים לבוא לידי ביטוי בחיינו – מפחיתה התנגדויות ומחזקת את תחושת ההלימה בין מה שאנחנו מאמינים בו לבין האופן שבו אנחנו בוחרים לפעול.
- פעולה: השלב האחרון הוא תרגום הערכים והאשרור לפעולות מוחשיות. נקיטת צעדים מכוונים לעבר חיים מבוססי ערכים יוצרת תחושת התקדמות ומימוש, מה שמחזק את תחושת הביטחון העצמי ואת הרווחה הנפשית והחוסן שלנו.
הדגש הוא על אקטיביות. מודעות לבדה היא חשובה אך היא רק חלק מתמונה רחבה יותר – היא אינה תורמת או מקדמת אותנו לחיים משמעותיים ובריאים יותר כשלעצמה. עלינו לחזק את המודעות בתיקוף ואשרור הערכים, ובבחירה ויישום של פעולות המבטאות את מה שחשוב לנו. רק תהליך זה, המשלב את שלושת הרכיבים: מודעות, אשרור ופעולה — יוצר מעגל משוב חיובי שמחזק את ההתאמה בין הערכים שלנו לבין הבחירות היומיומיות שלנו, שבתורו מוביל לבריאות נפשית והתמודדות טובה יותר.
חמישה צעדים פשוטים שמסייעים לחיות את הערכים שלנו בפועל
- זיהוי ערכי הליבה: מה הערכים שחשובים לכם בתחומי החיים כמו מערכות יחסים, קריירה, בריאות, צמיחה אישית, פנאי?
- אשרור ותיקוף הערכים: קחו רגע לחשוב עם עצמכם – מדוע ערכים אלו חשובים לכם, ואיך הם יכולים לבוא לידי ביטוי בחייכם. למשל במידה ובריאות חשובה לכם, מה זה אומר מבחינתכם ביומיום? האם זה מתבטא בשינה? בתזונה? בפעילות גופנית?
- בחירת פעולה קטנה: בחרו פעולה אחת שמשקפת ערך זה, כמו להתקשר לאדם אהוב או להקדיש זמן לתחביב. אפשר גם לשנות את המשמעות של פעולות קיימות בחיינו תוך מתן ערך חדש. למשל, מחקרים מצאו ששינוי האופן שבו אנחנו מתייחסים לפעולות יומיומיות כגון מטלות טכניות או סיזיפיות כמו הכנת ארוחה או ניקיון הבית, ככאלה שמהוות ביטוי לערכים של יצירתיות, אהבה ודאגה לאחרים – מגביר הנאה וסיפוק מהעשייה עצמה.
- תזמון והתחייבות: התחייבו לבצע את הפעולה הזו במהלך השבוע והפכו אותה לעדיפות מבחינתכם, ביומן או ב-"to do list" היומית או השבועית שלכם.
- התבוננות: לאחר סיום הפעולה, קחו כמה רגעים למחשבה – איך הפעולה הזו גרמה לכם להרגיש, אילו תובנות אפשר לקחת ממנה?
חיים מלאים ומשמעותיים לא תלויים רק בנסיבות או באירועים הגדולים של החיים – אלא בבחירה מודעת של האופן שבו אנחנו בוחרים להשקיע את המשאבים היקרים והמתכלים של זמן ואנרגיה. זוהי מיומנות פנימית, שניתן לטפח עם הזמן. זוהי לא בהכרח שאלה של מה אנחנו עושים, אלא של איך ולמה אנחנו עושים זאת. כשאנחנו מחוברים לערכים שמובילים אותנו אנחנו מעניקים לכל רגע את האפשרות להיות בעל ערך, גם אם הוא קטן או שגרתי.
*
פרופסור פנינית רוסו-נצר
מרצה בכירה וחוקרת באקדמיה, מחברת ועורכת של שמונה ספרים בנושאי משמעות בחיים, חוסן, רווחה נפשית ותהליכי שינוי וצמיחה; ראש המעבדה לחוסן נפשי והתפתחות מיטבית במעגל החיים במכללה האקדמית אחווה; ראש תוכנית ההכשרה ללוגותרפיה באוניברסיטת תל אביב; ראש מכון מצפן למחקר, פיתוח ויישום משמעות בחיים. מגישת הפודקאסט "מדברים משמעות".
ד"ר עופר אטד
מרצה בכיר וחוקר באקדמיה. מתמחה בתחומים: פסיכולוגיה חיובית, אימון, אינטליגנציה רגשית, רווחה נפשית ותהליכי שינוי חיובי. ד"ר אטד הוא מאמן ויועץ. הוא מלמד בתוכניות ה- MBA וה- MA באוניברסיטת תל-אביב, באוניברסיטת רייכמן ובמרכז האקדמי פרס ומרצה גם לחברות וארגונים בתחומי מומחיותו.
תמונת כותרת: olsii / shutterstock
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
להפסיק לכוונן את הכלי ולהתחיל לנגן – כיצד למצוא משמעות לחיים בין משימות היומיום
"לעולם אל תבזבז משבר טוב": צעדים מעשיים לטיפוח נוכחות ומשמעות בתקופות של שינוי
הבחירות הקטנות שמייצרות אור באפלה
עוד מרדיו מהות החיים: