כיצד בונים רוטינה יומית מוצלחת? 8 מנהגים משלל תרבויות להשראה


סדר יום מוצלח שומר אותנו חיוניים ובריאים. אך כיצד מרכיבים אחד כזה? מה הכי נכון עבורנו? בכל תרבות ישנם הרגלים יומיומיים ייחודיים. חלקם טובים יותר וחלקם פחות. אספנו עבורכם את הדובדבנים והרכבנו רעיון לשגרה אפקטיבית ומהנה.


תום לב-ארי בייז | 4 ספטמבר, 2023

לכל תרבות נקודות חוזקה וחולשות, והן בדרך כלל יוצרות שני קצוות של ספקטרום. למשל, היכן שיודעים לישון טוב הכלכלה לא ממש צומחת ולהיפך: במקומות שבהם הקריירות מרקיעות שחקים, אנשים לרוב מדווחים על רמות סטרס גבוהות יותר ונדודי שינה. ערכנו עבודת מחקר קטנה בין תרבויות שונות ואספנו מכל אחת את ההרגלים שבהם היא מצטיינת. יחד, הם עשויים להרכיב שגרת יום מאוזנת ומוצלחת.

1. צחצוח שיניים מקיף לפי הרפואה ההודית העתיקה

צחצוח השיניים פעמיים ביום ידוע כהכרחי לשמירה על היגיינת הפה – ובהודו הוא כולל באותה אדיקות גם ניקוי לשון. איורוודה היא רפואה הודית מסורתית בת אלפי שנים. לאה קולמר מסבירה בבלוג של הקליניקה Greens Ayurveda כי "במהלך הלילה, בזמן שאנחנו ישנים ומערכות הגוף פועלות […], נפלטת פסולת ומצטברת על הלשון". גירוד לשון הוא "תרגול יומיומי של האומה ההודית כולה".

בריאיון ב-New York Times מוסיפה רופאת השיניים ד"ר מרטינה ברטוליני כי הלשון היא רקמה מלאה בפפילות – בליטות קטנות שנועדו לשפר את האחיזה במזון. בשל המבנה הייחודי שלהן הן גם הופכות למקום שבו מצטברות "שאריות מזון, תאי עור מתים וחיידקים". זוהי שכבה לבנה-צהבהבה דקה הנראית לעין ולעיתים קרובות מלווה בריח לא נעים. לדברי קולמר, הבוקר הוא הזמן החשוב ביותר לניקוי הלשון כיוון שכך אנו מונעים מהרעלנים ומהחיידקים שהופרשו בלילה להיבלע בחזרה אל הגוף. "הוא גם מסייע ליציאות הבוקר, מפחית ריח רע מהפה […] ומשפר את חוש הטעם". ישנו מכשיר ייעודי קטן לגירוד הלשון, אבל, כפי שעולה מהכתבה ב-New York Times, אפשר גם להשתמש בכפית. הביצוע קל כפי שהוא נשמע: מפעילים לחץ עדין ומגרדים את פני השטח של הלשון.

2. ארוחת בוקר מאריכת חיים בסגנון קוסטה ריקה

אחרי שניקינו את הלשון ושיפרנו את היכולת לחוש טעמים ומרקמים, אנחנו פתוחים לנסות ארוחת בוקר מזינה ומגוונת שנפוצה מאוד בקוסטה ריקה: Gallo Pinto שמה. ליבת הארוחה מבוססת על שעועית שחורה שממש גדושה ב"ברזל, אבץ, אשלגן, תיאמין וחומצה פולית", מספרים כותבי המגזין Eat This, Not That!. המנה מורכבת מחלקים חמים וקרים, מטעמים מלוחים ומתוקים וממרקמים חלקים ומחוספסים. כל אלו בשילוב הערכים התזונתיים הגבוהים שלה, מציעים הכותבים, אולי קשורים לעובדה שקוסטה ריקה נכללת בקטגוריה העולמית של "האזור הכחול" – מקומות שבהם תוחלת החיים ארוכה מהממוצע.

אם כן, החלק החם, המחוספס והמלוח מורכב מאורז ומשעועית שחורה, מתובל בכמון, פלפל ושום. לצידו, החלק החם, הרך והחלק מגולם בדמות חביתת עין בסגנון נא (או שתיים לרעבים במיוחד) ולצד זה, החלק הקר והמתוק – שלל פירות טרופיים עשירים בוויטמינים כמו "מנגו, אננס, פפאיה ופלאטנו (בננה דרום אמריקאית)".

למי שזה פחות עובד לו, נציין ששקשוקה מלווה בירקות טריים, טחינה ולחם טוב – המוכרת כארוחת בוקר ישראלית קלאסית – מתוארת כאחת מארוחת הבוקר הטובות והמזינות ברשימה של Eat This, Not That!.

מנקה לשון איורוודי. מתחילים מהחלק העמוק של הלשון וגורפים החוצה. צילום: Tim Townley / shutterstock

3. לברכת שפע כלכלי – ביפן, מנקים את השירותים

מיזונו זורו אקיהיטו, מורה בית ספר יפני, מנהל בנוסף לעיסוקו ולוג על מינימליזם ותרבות יפנית. באחד הסרטונים הוא מספר כי היפנים מאמינים שאוסוסאמה מיו, אל השירותים, מביא ברכת הצלחה ופרנסה לאלו השומרים על המרחב האינטימי הזה היגייני ונעים. בזמן שבמקומות אחרים בעולם ניקוי שירותים עלול להיתפס כפעילות נחותה, ביפן הוא דווקא מקושר למעמד גבוה ונחשב להרגל שמביא ברכה ופרנסה. לפי אקיהיטו, ידוענים ומצליחנים כמו המייסד של פנסוניק, טקאשי קיטאנו – קומיקאי ובמאי עטור פרסים, או מייסד הונדה, מעידים כי ניקוי השירותים שיחק תפקיד משמעותי בהצלחתם.

אחד העקרונות שעומדים מאחורי ההרגל הם ענווה. אקיהיטו מספר כי כשמייסד רשת הענק היפנית Yellow Hat הקים אותה בגיל 28 הוא נהג לנקות את שירותי החברה בעצמו. כך עשה במשך 53 שנים. היום לרשת יש 739 חנויות ברחבי המדינה. הוא בטח לא מנקה את השירותים בכולן אבל כפי שהסביר בריאיון: "אנשים הופכים צנועים כשהם מנקים את האסלה. והענווה שלך באה לידי ביטוי ביחסי העבודה שלך". מדברי אקיהיטו עולה כי התנהלות ענווה מביאה ליחסים בינאישיים טובים, ליכולת לנהל משא ומתן ולקבל החלטות באופן שקול. אלו עשויים להשפיע לחיוב על התפתחות הקריירה ועל ההצלחה הכלכלית שלנו.

4. הנורדים מקפידים להגיע לעבודה עם דופק מהיר

תושבי המדינות הנורדיות נוהגים להפוך כל הליכה יומיומית ושגרתית לפעילות גופנית אפקטיבית. אפילו את הדרך לעבודה. לשם כך הם נעזרים במקלות אשר נועדו "למקסם כל הליכה", מסבירים בבלוג של קבוצת ההליכה Bristol Nordic Walking. האופן שבו נעזרים בהם משמר את צורת ההליכה הטבעית של הגוף אבל מאיץ את הקצב ומשלב עבודה של יותר קבוצות שרירים. כתוצאה משתפרים זרימת הדם, נפח הנשימה ושריפת השומנים, ובאופן כללי הגוף מתחזק. לדבריהם, השימוש במקלות מפחית עומס מפלג הגוף התחתון ומקל על כאבי ברכיים וירכיים. "ניסוי שהשווה את הכוחות המופעלים על המפרקים בהליכה נורדית לעומת הליכה רגילה במישור מצא הפחתה מדהימה של 28% בסך הכוחות המופעלים על הברך".

SIKANA היא קהילה אינטרנטית של אלפי מומחים ומתנדבים שעוסקת בלמידת כישורים. בסרטון שפרסמו בערוץ היוטיוב שלהם, מוסבר העיקרון הטכני של ההליכה הנורדית: כדי להשתמש במקלות בצורה אופטימלית עלינו ללכת במנח טבעי, כשבית החזה פתוח והמבט קדימה. הזרועות נעות לצידי הגוף כשהמקלות כרוכים בסרט סביב מפרק כף היד. יד שנעה מקדמת הגוף לאחור אוחזת במקל בעדינות ודוחפת בעזרתו את הקרקע וברגע שהיא מגיעה לקצה טווח התנועה ובכוונתה לעלות מעלה שוב היא עוזבת את המקל, רפוי ותלוי.

נכון, לא כל מקומות העבודה נמצאים במרחק הליכה אך אם קיימת האופציה לשלב הליכה במסלול, או אפילו באיזה שהוא שלב במהלך היום, נזכה לתשואות skål (המקבילה הנורדית ל-Cheers).

5. סיאסטה בסגנון יווני

אם היפנים מאמינים שניקוי אסלות משפר את יום העבודה שלהם, אז ליוונים יש גישה מעט שונה. אומנם, מקור המילה סיאסטה הוא ספרדי ונגזר מהמילה שש, כשהכוונה הייתה להפוגה שמגיעה שש שעות אחרי השחר (סביב 12 בצהריים). אבל היוונים אימצו אותה ונודעים כמי שלקחו אותה הכי רחוק שאפשר. ביוון, מסבירים הכותבים של חברת התיירות Aktis, "אומרים שמי שישן טוב – עובד טוב". יש אמת מאחורי הדבר, שהרי באמצע היום, בשעות הכי חמות ואחרי ארוחת הצהריים כולנו חווים צניחת אנרגיה. כזו שנמנום קל יכול לאושש בצורה אידיאלית. אבל בשונה מנמנום קל, הסיאסטה היוונית משמעה שכל הבנקים, החנויות, הסופרים, בתי המרקחת, המשרדים וחלק מהמסעדות נסגרים לכמה שעות טובות. כמו גל, סביב 12:30 בצהריים מתחילים חלק מהמקומות להיסגר וחלקם חוזרים לעבודה רק ב-17:30.

מסתבר ש"הזמן השקט" המדובר אפילו מעוגן בחוק, כולל עונשים למי שמפר אותו. "אך רק לעיתים רחוקות מאוד הוא נאכף באזורים האורבניים", כותב טאסוס קוקינידיס ב-Greek Reporter. לדבריו "מחקרים הראו כי תנומות קצרות יכולות לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, היצירתיות והפרודוקטיביות הכללית". אנחנו בטח לא צריכים שכנועים נוספים לסעיף הזה, ועיקר הבעיה הוא היכולת ליישם אותו כשכירים במקומות עבודה שאינם יווניים. אך אפילו בסופי השבוע, שבהם אנחנו מוציאים הרבה אנרגיה על אינטראקציות חברתיות, גידול ילדים או ארוחות משפחתיות, אנחנו יכולים לנסות את הטקטיקה היוונית ולכבות את המנוע לשעתיים-שלוש באמצע היום.

6. הפסקת תה אנגלית

מי שהצליח להגניב איזו סיאסטה, אפילו לא ארוכה ואיכותית כמו ביוון, ודאי הרגיש את הצמא והרעב של אחרי. כאילו הגוף מבקש איזה משהו מרווה ומתקתק כדי להתאושש מהכיבוי הכללי. פה נכנסת למשחק האצולה האנגלית. לאורך כמה עשורים בתחילת המאה ה-19 התאחרה בהדרגה שעת ארוחת הערב. ב-1840 חשה אנה, הדוכסית השביעית של בדפורד, שקשה לה למשוך את הרעב עד שמונה בערב. "הדוכסית ביקשה להביא לחדרה מגש של תה, לחם עם חמאה ועוגה בשעות אחר הצהריים המאוחרות", כותב בן ג'ונסון ב-Historic UK. מה שדי מהר הפך להרגל והיא החלה להזמין חברים להצטרף אליה.

הפסקת התה של חמש אחה"צ הפכה לאירוע חברתי אופנתי, בתחילה בקרב המעמד העליון ובהמשך גם בקרב כלל האוכלוסייה. מעבר להיותה אתנחתה חברתית, הפסקת התה האנגלית תואמת לאחת הגישות התזונתיות השכיחות. לדברי לינדזי דהסוטו במגזין הבריאות האנגלי
Medical News Today, החלוקה התזונתית הנפוצה לשלוש ארוחות גדולות נבעה מאילוצים היסטוריים, חברתיים ותעסוקתיים. מזון לא היה נגיש כפי שהוא היום וכל ארוחה הייתה גובה עצירה ארוכה. בשנים האחרונות, מששופרה הנגישות למזון במהלך העבודה, כמו גם התפתחות היכולת לשמור אותו במקרר, מוכן לאכילה, "החלו מומחים לשנות את נקודת המבט שלהם, ולהציע שאכילת ארוחות קטנות יותר ותכופות יותר עשויה להיות טובה יותר למניעת מחלות כרוניות ולמניעת עלייה במשקל". ארוחות קטנות ותכופות, לדבריה, יכולות לשמר תחושת שובע, להגביר את חילוף החומרים ולייצב את רמת הסוכר בדם. אלו ימנעו צניחה באנרגיה ואכילת יתר.

עוצרים הכול והולכים לנוח. צילום: svvlp / shutterstock

7. מתכוננים לסוף היום – במקסיקו זה הזמן למעט רוחניות

הערב יורד והמטלות היומיות תמו. בזמן שרובנו מתרפקים על קצת זמן מסך נטול מאמץ, "במקסיקו 62% מהאנשים העידו שהם מתפללים או עושים מדיטציה בשעה שלפני השינה", כותבת אביגיל אברמס ב-TIME.

לדבריה, צפייה בטלוויזיה או במסך של הטלפון למעשה יכולים לעורר ולהקשות עלינו להיסחף לשינה, אבל לעומת זאת השקט, האינטימיות, העיניים העצומות והחזרתיות של התפילה או המדיטציה דווקא מקדמים ישנוניות. יותר מזה, כמו מגדלור שמכווין את הסירה, משאלות ליבנו או חזרה על מנטרה שמיטיבה עימנו עשויות לשפר את הרגיעה וכמו למקד אותנו אל עבר שינה טובה יותר.

8. בארצות הברית חוסכים כביסות

ולבסוף, הלילה עצמו. גם הסעיף הזה מצריך מידה מסוימת של פריבילגיה, שכן חלקנו לא יכולים למנוע ביקורי פתע בחדר השינה. אבל ניתן גרסה מותאמת גם לחתך זה. סקר שנערך בארה"ב ב-2022 מצא ש-56% מהנשים ו-60% מהגברים ישנים ללא בגדים. בהשוואה בין דורית נמצא שבעוד ש-65% מהמילניאלים ישנים בעירום, רק 45% מדור ה-X ו-39% מדור הבייבי בום ישנים עירומים. המניעים השכיחים ביותר בקרב הנודיסטים של הלילה היו נוחות, רגיעה, מניעת הזעה בלילה ושמירה על עור בריא.

ואכן, כותבת ג'נדרה סאטון ב-Health Line, לשינה בעירום יתרונות בריאותיים מוכחים. ביניהם העובדה שטמפרטורת הגוף שלנו היא המפתח להירדמות. למעשה, "התקררות אומרת לגוף שהגיע הזמן לישון, כך ששינה בעירום – המאפשרת לטמפרטורת הגוף לרדת – יכולה לעזור לנו להירדם מהר יותר". לדבריה, גוף קריר מתחת לשמיכה שומר גם על שינה איכותית יותר לאורך הלילה. בנוסף, מחקרים שהיא מציגה מראים כי שינה בעירום מיטיבה עם פוריות האישה והגבר, ומשפרת ביטחון עצמי. ועכשיו להורים שילדיהם עוד מזדחלים אל המיטה באמצע הלילה או לאלו שחולקים דירה עם שותפים או ישנים בזוגיות טרייה מדי (או ותיקה מדי) – גם עירום חלקי יכול לעבוד. לבוש מינימלי מבדים דקים וגזרות מרווחות יקרבו את כולנו להמלצה האמריקאית.

תמונת כותרת: Damian Hutter on Unsplash

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.