אתנחתא של טבע: המערה הכי גדולה בעולם תגרום לכם להרגיש כמו נמלים


צילום אווירי של מערת סון-דונג בוייטנאם


בועז מזרחי | 9 יוני, 2015

כשתיכנסו למערת סון-דונג, שנמצאת באזור הגבול שבין וייטנאם ולאוס, לא תצטרכו להשתוחח או להידחק. למעשה אתם יכולים להיכנס אליה בקפיצה עם מוט ועוד תהיו רחוקים מאוד מתקרת המערה. הגובה העצום שלה הוא מאתיים מטרים, אורכה חמישה ק"מ ורוחבה הוא כמאה וחמישים מטרים. ממדי הענק האלה אפשרו לצלם ראיין דבודט להעלות טיסן אל שמי המערה, לצלם אותה מהאוויר ולהציג את הפרופורציות העצומות שלה לעומת אנשים.

רק בשנת 2009 נחקרה לראשונה מערת סון-דונג ומהר מאוד התבררה חשיבות התגלית – המערה שנמצאה היא הגדולה ביותר בעולם. חוקרים ממשלחת בריטית היו הראשונים שזכו לטייל בתוכה, לאחר שבמשך שנים נמנעו תושבים מקומיים מלהיכנס אליה. לתדהמתם הם גילו כמה ממצאים גיאולוגיים בקנה מידה שכמעט לא נראה כדוגמתו, אשר התחבאו כנראה מיליוני שנים בתוך עולם תת קרקעי נסתר וקסום.

ג'ונגל ונהר מתחת לאדמה

למערה יש שני מאפיינים שהופכים אותה למיוחדת. הראשון הוא הגודל העצום שלה, והשני הוא שני פתחים בתקרת המערה שנמצאים בעומק של 2.5 ו-3.5 ק"מ. הפתחים האלה מאפשרים חדירת אור לחלל התת קרקעי – ואור משמעותו חיים. הממדים העצומים והאור שחודר מבעד ל"גגוני השמש" יצרו תנאים מושלמים לצמיחה של ג'ונגל בתוך המערה. מה שתרם לא מעט לשגשוגם של עצי הענק הוא הנהר התת-קרקעי שזורם בתוך המערה. הסצנה כולה נראית כלקוחה מתוך סרט מדע בדיוני.

מלבד העצים והנהר המערה מכילה גם צורות גיאולוגיות חריגות. כך למשל תוכלו למצוא בה זקיפים (ההיפך מנטיפים) בגובה של 70 מטרים. רכיב נוסף שאופייני לחללים תת-קרקעיים נקרא פניני מערות, מעין כדורי סידן שנוצרים בתהליכים כימיים. השם שלהם מעיד על הגודל הממוצע – כסנטימטר אחד – אולם במערת סון-דונג מצויות פניני מערה בגודל של כדורי בייסבול.

דבודט, שזכה לראות במו עיניו את האוצרות הללו, מגדיר את עצמו כצלם מערות, טיולים ואתגרים. עבודתו מתמקדת ברובה בפארק הלאומי פונג-נה-קה-באנג בוייטנאם, שבשטחו נמצאת המערה. הוא יצא לתעד אותה כשהוא מצויד במצלמה רגילה וכן בטיסן עם מצלמת וידאו. מלבד הסרטון הוא תפס עוד שלל מראות מרהיבים בתוככי המערה, בהם תוכלו לצפות בגלרייה שלו.


מערה מעוררת הרהורים

התמונות והוידאו מציגים עולם בתולי שמתמצת את עוצמתו ויופיו של הטבע. מחזות קסומים כמו ליל כוכבים הניבט מבעד לחור הפעור בתקרת המערה, אנשים הנראים כנמלים כשהם שטים בנהר התת קרקעי, והילה זוהרת הצובעת את ענני הלחות שאופפים את חלל המערה – כל אלה הם רק קמצוץ ממה שמתרחש אלפי מטרים בעומק האדמה.

כשאנו ניצבים בפני תופעות טבע גדולות מהחיים, משהו בתוכנו יכול להתעורר. המערכת התפיסתית שלנו לא מורגלת בהתמודדות עם חריגות כה גדולות מהמוכר ולכן לקנה המידה העצום של מקומות כמו מערת סון-דונג יש כוח השפעה רב עלינו – אסתטי מנטלי כאחד. עצם העמידה אל מול מצוקים מתחת לאדמה, נטיפי ענק או נהר שזורם בתוך ג'ונגל תת קרקעי, יכולה לחולל בקרבנו תמורה מחשבתית – או לפחות להעלות הרהורים על מקום האדם בעולם וחשיבותו אל מול הטבע.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:

הרשמה לניוזלטר של מהות החיים

קיבלנו! תוכן מעורר השראה מבית מהות החיים יגיע אליכם במייל ממש בקרוב.